Eetstoornissen en Obesitas

We moeten elke dag eten om in leven te blijven en energie te hebben. Wanneer je continu met eten bezig bent, je obsessief bezig bent met gewicht en uiterlijk en je stemming hierdoor wordt bepaald, is er waarschijnlijk sprake van een eetstoornis. Bij eetstoornissen is er sprake van een verstoord eetpatroon en/of een ongezond gewicht.  Het continue bezig zijn met eten, gewicht, calorieën tellen en uiterlijk geeft vaak veel spanning en angst. Vaak schamen mensen zich voor hun gedachten en gedrag en worden ze steeds meer onzeker en somber.

Er bestaan verschillende soorten eetstoornissen. Bij Anorexia Nervosa is sprake van ondergewicht en een extreme angst om dik te worden. Er wordt steeds minder gegeten. Bij Boulimia Nervosa is sprake van meerdere vreetbuien per week. Dit gaat gepaard met een gevoel van controleverlies en compensatiegedrag zoals extreem veel sporten, braken of laxeren. Bij een Binge-eating disorder (of vreetbuienstoornis) is sprake van meerdere vreetbuien per week zonder compensatiegedrag. Een vreetbui is een moment waarbij iemand geen controle over zichzelf ervaart en in korte tijd een grote hoeveelheid eten eet. Na een eetbui zijn een grote gevoelens van schaamte en walging over zichzelf. Bij Obesitas (extreem overgewicht) is het niet altijd zo dat er sprake is van een eetstoornis, maar de persoon heeft last van extreem overgewicht. Dit kan verschillende oorzaken hebben, wat vaak gerelateerd is aan het eetpatroon en mate van beweging van de persoon.

Wanneer iemand een eetstoornis heeft of hierover twijfelt, is het goed om hier hulp voor te zoeken. Een eetstoornis kan zeer schadelijke gevolgen hebben op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Vaak is het te moeilijk om dit alleen op te lossen en is er hulp bij nodig. Bij Kobussen en Partners Psychologen kunnen we met meedenken over wat er aan de hand is en welke hulp nodig is.

Download hier de flyer Info en aanmeldingsbrief eetproblematiek met meer informatie en de wijze van aanmelden. Of neem gerust contact met ons op.