Wegwijs in vergoedingenland: EMDR

20 februari 2015

Wegwijs in vergoedingenland: EMDR

Tachtig procent van de Nederlanders krijgt wel eens te maken met een traumatische gebeurtenis. Als gevolg daarvan ontwikkelt een deel  van die mensen psychische klachten. De huisarts denkt aan EMDR, maar wordt die behandeling nog automatisch vergoed?

Het antwoord

Het antwoord is nee. Om een EMDR-behandeling vergoed te krijgen moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan.

De opties

  • Voor vergoeding van een behandeling binnen de reguliere geestelijke gezondheidszorg dient sprake te zijn van een diagnose volgens de DSM-IV. Is hier sprake van, is EMDR is geïndiceerd en heeft de hulpverlener een contract met de zorgverzekeraar dan wordt de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering
  • Soms wordt EMDR ook (deels) vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Het valt dan onder de alternatieve zorg. Let wel op: de hulpverlener dient aangesloten te zijn bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereninging zoals NVPA (beroepsvereninging voor psychosociaal therapeuten) en NFG (Nederlandse federatie gezondheidszorg), NGVH (beroepsorganisatie voor psychotherapie), of de NBVH (Nederlandse beroepsvereniging voor hypnotherapeuten)
  • De behandeling zelf betalen
  • Kijken wat de werkgever in dezen nog voor u kan betekenen. Wellicht kan deze ook (een deel) aan de behandeling bijdragen

Check altijd zelf nog bij uw zorgverzekeraar de  voorwaarden voordat u aan de behandeling begint. Zij kunnen u attent maken op de specifieke eisen, die per verzekeraar kunnen verschillen!

En tot slot: kijk niet alleen naar het geld. Minstens net zo belangrijk is kwaliteit. Van belang is dat de EMDR-behandeling wordt uitgevoerd door een professional, die door een erkende onderwijsinstelling is opgeleid om te kijken wat bij u past qua behandeling en of u een EMDR-behandeling aankunt en die professioneel is opgeleid in het uitvoeren van de EMDR! Een onjuist geïndiceerde EMDR-behandeling doet meer kwaad dan goed!

 Geschreven door: Martine Derks, GZ-psycholoog met EMDR certificatie bij Kobussen & Partners Psychologen

 

Bronnen:

http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/emdr-therapie

www.ntvg.nl