Succesvolle filmavond zorgt voor genuanceerd beeld autisme

10 mei 2016

Van 2 tot 9 april vond de Autismeweek plaats. Een goed moment om bij autisme stil te staan en om meer te weten te komen over autisme. In samenwerking met de Verkadefabriek heeft het autismeteam van Kobussen & Partners Psychologen een filmavond georganiseerd voorafgaand door een interview met ervaringsdeskundige Jolanda ’t Zand. De avond werd drukbezocht met een bijna uitverkochte zaal.

Inleiding_filmavond

Jolanda is een vlotte vrouw met de diagnose Asperger die de opleiding tot ervaringsdeskundige met succes heeft afgerond. Haar persoonlijke verhaal maakte veel indruk op de zaal en er werd enthousiast gereageerd met belangstellende vragen uit het publiek. Jolanda vertelde naast haar persoonlijke levensverhaal over de autismegroep die ze bij Kobussen & Partners heeft gevolgd. Lotgenotencontact bleek bijvoorbeeld ontzettend waardevol te zijn na het krijgen van een diagnose.

Daarna werd de film X + Y getoond waarin het verhaal wordt verteld van Nathan, die autisme heeft en moet omgaan met emotionele uitdagingen zoals rouw en de liefde. We werden meegenomen in de belevingswereld van Nathan die eigenlijk niet al te ver afstaat van onze eigen worstelingen met grote levensthema’s. De film werd goed ontvangen! Een kritische noot over Hollywoodclichés bij films over autisme kon niet uitblijven. De media laat gelukkig vaker een meer genuanceerd beeld zien van mensen met autisme. Een ontwikkeling die we alleen maar kunnen toejuichen! Er kon worden teruggekeken op een succesvolle avond en we kijken uit naar de volgende autismeweek!

Meer weten over het autisme-aanbod van Kobussen en Partners? Kijk op op de webpagina Autisme.

Annemaaike Meeder
Psycholoog en lid van autismeteam Kobussen & Partners Psychologen