Shiny happy people

28 oktober 2015

Op 11, 12 en 13 november vindt het najaarscongres van de Vereniging voor Cognitieve Gedragstherapie (VGCt) plaats. Een jaarlijkse happening, met 1.500 deelnemers, 140 sprekers, waaronder tientallen hoogleraren uit binnen- en buitenland. Immers, de VGCt is een wetenschappelijke vereniging ter bevordering van het cognitief gedragstherapeutisch gedachtengoed in Nederland. Een therapeutische richting, die evidence based is en door alle zorgverzekeraars vergoed wordt. Ik ben vorig jaar gekozen in de ledenraad – het hoogste besluitvormend orgaan binnen de vereniging – en ik ben nog steeds onder de indruk van de body of knowledge die er binnen de vereniging is.

Dit jaar staat het najaarscongres in het teken van de positieve kant van de mens. In plaats van ons te richten op negatieve emoties zoals angst en depressie, wordt de focus omgekeerd en volledig gericht op positieve emoties en gedrag in alle soorten en maten. Dit vanuit de aanname dat mensen met psychopathologie ook bepaalde sterkes en krachten bezitten, die hen op de been kunnen houden. Ook gaan we kijken wat we kunnen leren van (gezonde) mensen die lekker in hun vel zitten. Stralen zij van geluk? Hierbij bestaat het risico dat je de wereld door een té roze bril ziet, té positief over jezelf denkt. Zelfverheerlijking ligt dan op de loer. Maar ook verslavingsgedrag: een hunkering naar positieve emoties die niet kan worden weerstaan eindigt niet zelden in het zich te buiten gaan aan lekker eten, drinken en seks, drugs en rock & roll. Ook in de wereld van de social media kom je vaak zelfverheerlijking tegen. Soms tegen het narcistische aan. Ik ken iemand die wel vijf keer per dag berichten post en lijkt te denken dat hij het goed met zichzelf heeft getroffen. Toen ik eens een keer een reply gaf met een foto van een kerkbordje waarop stond ‘Uw naam worde geheiligd’, toen was de wereld even te klein. Nu is het zo, dat een iets te positief zelfbeeld helpt tegen depressie. Dat komt overeen met de werking van een Tefal-baklaagje: je spoelt negatieve emoties makkelijker van je af. Kortom, het gaat om een delicaat evenwicht tussen reëel zelfbeeld en positief, optimistisch denken en van daaruit je kansen in de maatschappij inschatten. Cliënten van ons die zich overschatten lopen vroeg of laat ergens vast, maar als je jezelf onderschat loop je het risico dat je niet eens kunt beginnen aan een nieuwe wending in je leven.

Paul Westerman, A&O- en A&G-psycholoog

NB Bezoek je het najaarscongres, loop dan even binnen! Namens Kobussen & Partners begeleid ik – samen met het bestuur van de sectie bedrijfsgerichte CGt – op 12 november een workshop over burn-out en op 13 november verzorg ik in alle vroegte een running clinic. Hardloopschoenen meenemen! 😉