Psychologie op de Middelbare School

15 juni 2018

Psychologie is een uitermate populaire studie. In ons land is het zelfs de grootste studie, met bijna 5.000 eerstejaars studenten op universitair niveau en 1.300 op HBO-niveau. Psychologie gaat over de volle breedte van het dagelijks leven en de studie is dus ook breed van opzet. Je kan kiezen voor klinische psychologie, ontwikkelingspsychologie, neuropsychologie, arbeid- en organisatiepsychologie, sociale psychologie en zo zijn er nog wel wat meer specialisaties. Eigenlijk is het vreemd, dat Psychologie op de middelbare school geen vak is. Immers, er zijn zoveel onderwerpen denkbaar die rechtstreeks uit het leven van een middelbare scholier gegrepen zijn. Denk bijvoorbeeld aan prestatiedruk, je eerste date-ervaringen, pestgedrag, beïnvloeding door social media etc. Om die reden ben ik met 2 studentes Psychologie om tafel gaan zitten om een reeks van 8 lessen in elkaar te zetten: Introductie in de Psychologie. Met dat plan zijn we eind vorig jaar naar een middelbare school gegaan (KWC in Culemborg) en in no time was het geregeld !!

Sinds januari 2018 geven we nu dus Psychologielessen op een middelbare school. Dat is uniek in Nederland en het heeft al het vakblad “De Psycholoog” gehaald. Ook vanuit het bestuur van het NIP – het Nederlands Instituut van Psychologen” is er volop belangstelling voor deze nieuwe ontwikkeling.

In de lessen hebben we het over diverse theoretische stromingen en die koppelen we aan de leefwereld van de leerlingen. Ze krijgen in de les interactieve oefeningen, we laten hilarische YouTube filmpjes zien en we bezoeken bijvoorbeeld ook een weekmarkt om interessante reclame-uitingen te fotograferen. Hiermee leggen we dan een link met consumentenpsychologie.

Ik denk dat over 5 of 10 jaar elke middelbare school Psychologielessen aanbiedt, eerst als keuzevak en in de toekomst misschien wel landelijk geregeld en opgenomen in het examenreglement. De leerlingen die we les geven zijn superenthousiast. Psychologie is ook een heel mooi vak.

 

Paul Westerman,

Arbeids- en Organisatiepsycholoog

Arbeids- en Gezondheidspsycholoog