…maar tussen droom en daad staan wetten in de weg…

9 maart 2016

‘…maar tussen droom en daad staan wetten in de weg…’ Een prachtige dichtregel die je vaker hoort. Wie heeft dit gedicht gemaakt ? Waar gaat het eigenlijk over?

Ik heb lang gedacht dat het ging over verlangens van sexuele aard: het verlangen komt bij je op, maar het is niet verstandig daaraan toe te geven.

Wat blijkt? Het gedicht is van Willem Elsschot, een Vlaming. En zijn lied gaat niet over erotische verlangens maar over woede en boosheid. Intense boosheid en agressie bij mensen die aan elkaar gekluisterd zijn, tot elkaar veroordeeld menen te zijn.

In de praktijk komen we dat pijnlijk vaak tegen: twee echtelieden die tot elkaar verplicht zijn. Die elkaars leven verzuren en bederven. Soms vanwege verplichtingen die ze voelen ten aanzien van geloof of omgeving. Soms omdat ze geen lef hebben om een eigen weg te kiezen. Soms omdat ze menen dat het beter voor de kinderen is.

Ik denk dat in zo’n geval voor iedereen geluk kan komen door je niet helemaal over te leveren Ik denk dat in zo’n geval voor iedereen geluk kan komen door je niet helemaal over te leveren ‘aan de wetten en praktische bezwaren’. Maar daarentegen mogelijkheden te maken om de fundamentele hartstochten kansen en ontwikkeling te bieden.

Jan Kobussen

 

Lees hier het hele gedicht. Lees hier meer over het verbeteren van je relatie.