Ja is het dan toch echt zo? Geld maakt niet gelukkig?

30 maart 2015

Geld maakt niet gelukkig?

Wie droomt er niet van om een loterij met hoge jackpot te winnen? In de Volkskrant van 28 maart 2015 stond een artikel over de vraag of geld nu wel of niet gelukkig maakt. Hieronder enkele inzichten uit wetenschappelijke studies op dit gebied.

  • Het effect van geld op ons welbevinden is klein. Zodra de eerste levensbehoeften vervuld zijn, maakt extra geld niet extra blij. Het verzadigingspunt ligt net boven het gemiddelde gezinsinkomen, in Nederland komt dat uit op ongeveer 60.000 euro.
  • Extra geld maakt wel blij, maar dit is maar van zeer tijdelijke aard. Dit wordt verklaard vanuit hedonistische adapatie, waarbij veranderingen de mens uit balans brengt en men vervolgens probeert terug te keren naar het basisgevoel van weleer.
  • Weggeven van geld maakt gelukkiger dan geld aan jezelf te spenderen. Daarnaast houdt het geluksgevoel na ervaringen, zoals reizen en concerten, langer aan dan na het kopen van spullen.
  • Opgewekte mensen lijken later meer geld te verdienen dan ongelukkige mensen. Men denkt dat dit komt doordat opgewekte mensen sneller een baan zullen vinden en meer energie en doorzettingsvermogen hebben.
  • Geluk is lastig te onderzoeken en te definiĆ«ren. Er wordt momenteel meer gekeken naar emotioneel welbevinden. Zo kunnen rijke mensen hun leven wel een hoog cijfer geven, maar ze scoren niet hoger op emotioneel welbevinden.
  • Een goed inkomen lijkt niet voor meer positieve emoties te zorgen, al doen mensen met meer geld meestal meer leuke dingen. Geld lijkt wel als buffer te fungeren tegen negatieve gevoelens.
  • Er zijn aanwijzingen dat rijkdom er voor zorgt dat men minder in staat is om van alledaagse dingen te genieten. Dit is het effect van overvloed.
  • Waarom dan toch zoveel tijd en energie steken in het vergaren van geld als het niet veel doet voor ons welbevinden? Waarschijnlijk omdat het gelukseffect van geld zwaar overschat wordt, met name door mensen met een klein inkomen. Daarentegen wordt een inkomen onder het gemiddelde inkomen geassocieerd met een enorme verslechtering van het geluksgevoel. Dit idee is niet juist, maar het is wel die angst die er voor zorgt dat het vergaren van geld voor veel mensen zo belangrijk is.

Door: Masha Takens, psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog

Bron: Volkskrant, 28 maart 2015. Geld maakt wel/niet gelukkig (Margreet Vermeulen).