27 jaar, een bijzondere leeftijd?

19 januari 2016

We denken wel vaak dat mensen volwassen zijn, toch blijkt vaak dat je op de leeftijd van 27 jaar je er naar je gevoel nog niet bent. Zulke jonge volwassenen zitten dan met zichzelf in de knoop. In de popmuziek bijvoorbeeld, blijkt 27 jaar een leeftijd waarop veel zelfmoord of fatale ‘drugs-ongelukken’ voorkomen. Denk aan Jimmy Hendrix of recenter Amy Winehouse.

Onlangs kreeg ik van een oud-cliënt de vraag voorgelegd: ‘Is er op internet wat te vinden over de leeftijd van rond de 27? Mijn nichtje zit erg in de knoop, ik weet dat ik die leeftijd vreselijk moeilijk vond. En ik was niet de enige volgens mij. Is er materie te vinden waar ik wat kan lezen wat deze leeftijd met je doet? ‘

Mijn antwoord aan haar was: Gezien de zelfmoorden van pop celebrities (Amy, Jim, Jimmy etc) zal er wel wat aan de hand zijn met de leeftijd 27. (Is er iemand in de popjournalistiek die  dat heeft uitgeplozen?)’

Zelf heb ik nooit vanuit de psychologie gehoord of gelezen dat er met die leeftijd iets bijzonders aan de hand zou zijn. Je kunt echter wel bedenken dat iemand die definitief volwassen is en ook benaderd wordt door de buitenwereld als volwassen, maar tegelijkertijd, als die persoon eenmaal de dertig nadert, hij zelf het gevoel kan hebben dat hij (zij) er nog steeds niet helemaal is en niet kan voldoen aan de eisen van volwassenheid. In dat geval kan er een behoorlijke spanning ontstaan. Ik denk dat daarin de dynamiek zou kunnen zitten.

Literatuur? Specifiek ken ik geen literatuur over het verschijnsel 27 jaar. Maar het internet is zo makkelijk: Als ik “age 27” intoets bij Google, kom ik een heleboel lezenswaardige dingen tegen. Bijvoorbeeld ‘17 Reasons Why 27 Is The Weirdest Age’.

Jan Kobussen