25-jarig jubileum

23 september 2015

Het is alweer 25 jaar geleden dat Jan Kobussen zijn praktijk oprichtte. Hij begon in Rosmalen en inmiddels is Kobussen & Partners psychologen uitgegroeid tot een instelling bestaande uit twaalf vestigingen en ruim vijftig medewerkers. Reden dus om een jaar lang aandacht te besteden aan het jubileum.
In de loop der jaren is er veel veranderd. Bij het woord psycholoog of psychotherapeut wordt nog geregeld gedacht aan een man met een baard en geitenwollen sokken die graaft in de psyche van zijn op een sofa liggende patiënt.

Psychologie_historisch

Dit is achterhaald. De praktijk omvat nu een variëteit van disciplines en medewerkers zoals: psychologen voor de geestelijke gezondheidszorg (GZ), neuropsychologen, psychologische onderzoekers, arbeids- & organisatiepsychologen, psychotherapeuten en een psychiater. Allemaal hebben zij hun eigen specialisaties en affiniteiten, waarbij in het contact de cliënt centraal staat. Daarbij is er een gelijkwaardige relatie waarbij de cliënt deskundig is waar het zijn ervaringen betreft en de therapeut deskundig is op het gebied van psychische problemen.

K&P_Breda_2

Een psychologisch onderzoeker richt zich op het uitvoeren van een psychodiagnostisch onderzoek om het gedrag of de persoonlijkheid van een cliënt te kunnen beschrijven, verklaren en voorspellen om dan vervolgens tot een zorgvuldig behandeladvies te kunnen komen. De neuropsycholoog heeft die kennis van de relatie tussen gedrag en de functies van het brein.

Brein

De GZ-psycholoog en de eerstelijnspsycholoog zijn deskundig op het gebied van psychische problemen. Zij voeren diagnostiek uit, stellen een behandelplan op en voeren de behandeling uit binnen een generalistisch basis traject. Hun werkwijze is generalistisch, kortdurend en laagdrempelig. De psychotherapeut voert diagnostiek uit, stelt een behandelplan op en biedt een psychotherapeutische behandeling binnen een specialistisch traject. De therapie bestaat voornamelijk uit gesprekken met de behandelaar, maar kan ook bestaan uit bijvoorbeeld lichaamsgerichte oefeningen, rollenspelen of schrijfopdrachten.

Meisje_lerend

De psychiater is een arts en is naast behandelaar van psychische stoornissen ook bevoegd om medicijnen uit te schrijven. Deze verscheidenheid aan deskundigheid en kennis vraagt om een optimale samenwerking, waardoor overleg dan ook structureel plaatsvindt om cliënten zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Na 25 jaar groeien, intensief samenwerken en vele ontwikkelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg en de wetenschap van de psychologie en psychiatrie, willen wij het komend jaar extra activiteiten organiseren. Dit willen we graag doen om cliënten, medewerkers, samenwerkingspartners en alle andere geïnteresseerden te laten zien dat zij hebben bijgedragen aan de positieve ontwikkelingen binnen Kobussen & Partners en aan de geestelijke gezondheidszorg in het algemeen én dat deze bijdrage in de toekomst van belang blijft om verdere ontwikkelingen mogelijk te maken.

Er zullen lezingen over actuele thema’s gehouden gaan worden, workshops en filmavonden. Daarnaast kunnen gasten een extraatje in de vorm van een souvenir of speciale aanbieding verwachten op deze speciale gelegenheden. Filmzaal
Het programma zal binnenkort op onze website kenbaar gemaakt worden. We kijken uit naar een bijzonder jubileumjaar en hopen u te mogen verwelkomen op één van onze speciale bijeenkomsten! Het komend jaar zal maandelijks een blog verschijnen, waarin iedere maand zich een andere vestiging aan u zal voorstellen.

Graag tot ziens!